Haar verzorging

Wondermiddel voor krullen

Samenda Bauer
Latest posts by Samenda Bauer (see all)

Welkom terug! Dit artikel zou iets eerder online komen, maar… Ik ben ook nog aan het leren 😉

In dit artikel zal ik je vertellen over mijn wondermiddel voor krullen; mijn favoriete recept dat ervoor zorgt dat mijn krullen vocht krijgen als ze droog zijn en het mijn haar een extra boost geeft. Het lost dus eigenlijk alles op… Zoals de naam wondermiddel al doet suggereren.

Zoals ik in mijn artikel over haar porositeit heb geschreven, is porositeit (en het bewust zijn van de jouwe) erg belangrijk. Mijn haar heeft medium tot lage porositeit. Dat betekent dat ik mijn best moet doen in mijn haar door te dringen en de vochtbalans op peil te brengen. Dit maakt dat leave-ins heel goed voor mij werken. Voor hoge porositeit zal dit snel te veel zijn, daarvoor dan liever kleine hoeveelheden op meer frequentie.

In mijn artikel over de styling van mijn krullen na spoelen heb ik wat meer uitgelegd over het gebruiken van gel voor volume, krullen en hoe het ze ‘vast te zetten’. In deze post zal ik je vertellen over het gebruiken van een gel dat meer dient als bevochtiger/leave-in dan als styler. De ingrediënten zijn dan ook iets anders.

Voor dit product heb je aloe vera gel nodig. Aloe vera is echt een kadootje aan ons van moeder natuur en aloe vera & haar zijn een heeeele goede match. Ik heb zelf een plant thuis, maar dat oogst niet genoeg om mijn wekelijkse vraag tegemoet te komen ;). Ik ga dan dus naar EkoPlaza, een biologische winkel. Daar koop ik een groot aloe vera blad en thuis haal ik hier de gel uit. Meestal gebruik ik de helft van dit blad, en doe ik de rest in de vriezer. Het is handig te bekijken hoe veel jij nodig hebt voor jouw gel (die ongeveer een week goed blijft) en dan de rest in te vriezen.

Je hebt dan nu een blok aloe vera gel. Om het meer gel-achtig te maken, kun je het in de blender doen. Blend het tot de meeste stukjes eruit zijn. Het zal eerst wat schuimig zijn, maar als je het even laat rusten trekt dat weg. Zet het bijvoorbeeld even in de koelkast.

Als je de aloe vera gel klaar hebt, kan je de rest toevoegen. Het volgende is glycerine. Dit is een humectant, erg belangrijk voor lage/medium porositeit.

Ik voeg ongeveer 2 eetlepels aan glycerine toe aan mijn mengsel van een half blad. De verhouding zal dan ongeveer 1/10 zijn.

Tot slot voeg je gedestilleerd water toe. Dit maakt het meer vloeibaar, wat voor mij persoonlijk handiger is met het gebruiken. Een gel moet je meer kneden, dit is meer om te voeden/als leave-in. Als je het vloeibaar genoeg maakt kun je het zelfs sprayen.

Blend het goed en doe het in een flesje, ofwel een spray of pompje – dat hangt dus af van de substantie. Dan ben je klaar! Bewaar het wondermiddel in de koelkast, dan zal het ongeveer een week goed zijn. Hoe meer water je toevoegt, hoe minder lang het goed blijft. Ontdek en experimenteer vooral wat voor jou werkt!

Ik hoop dat dit wondermiddel net zo goed voor jou werkt als voor mij!

<3 Samenda